e martë, 29 janar 2013

Panorame nga fshati DOREZ


Fshati DOREZ

Eshte nje nga fshatrat  me te medhenj te rrethit Librazhdit ne Qarkun Elbasan , shtrihet ne veri te rrethit te Librazhdit me nje lartesi mbi nivelin e detit nga 280 deri 700 m, dhe ka keto kufizime :
  • Veri  - Lumi i Rrapunit (fshati Gizavesh  )
  • Lindje  - Fshati Librazhd Katund, parku kombetare Shebenik
  • Jug – Fshati Librazhd Qender
  • Perendim – fshati Togez , Lumi i Rrapuni-Funaresit


Te dhenat demografike

Fshati Dorez historikisht njihet si nja nga fshatrat me influence  ne rrethin e Librazhdit kjo e bazuar mbi popullsine dhe individeve te shquar patriot dhe te zote ne fusha te ndryeshme. Nga te dhena te ndryeshme rezulton qe fshati Dorez ekziston para vitit  1460 kjo referuar rregjistrave Otoman qe ne ate kohe flitet qe kane qene rreth 24 familje , me pas eshte nje periudhe e erret  qe nuk dihet sesi ato fise te cilat kane qene nuk rezultojne , jane dy variante ose keta kane ndryshuar identitet per shkak te trysnise se pushtetit turk ose jane shperngulur, sepse rreth shekullit 18 dalin emra dhe mbiemra  te ndryeshme qe jane edhe sot .Ne gjendjen civile sot  jane rreth  1800 banore ne kete fshat . Fiset me te vjetra ne fshatin Dorez jane Allushi , Duti dhe Skeja . Besimi fetar eshte kryesisht ai Myslyman.


Emri i fshatit Dorez

Ka dy variante qe diskutohen dhe qe nuk kane nje perfundim konkret mbi emrin e fshatit Dorez; nga disa gojedhema por qe mund te rezultoje edhe nga dokumenta historike thuhet qe fshati ka qene emertuar Dorisa , ndersa varianti tjeter  eshte Dorez qe e ka dhe sot kete emer dhe qe vjen nga nje kohe me afert  e cila kishte te bente me kundershtimin e vendimeve te marra nga  qeveria Osmane . Flitet qe ne ne vendin e quajtur ‘’ Sheshi  Lekajve’’  Rrapuni i sotem , te derguarit ose punonjes te administrates Osmane kishin mbledhur  te gjithe kryefamiljaret e fshatit Dorez me qellim komunikimin e vendimeve te reja mbi taksat dhe detyrimet qe duhet te paguanin keta banore ndaj kesaj administrate , nje nga keta detyrime ishte dergimi i djemve nizam (ushtar per nevojat e ushtrise turke) , Burrat e ketij fshati nuk pranuan , biles kundershtuan me force dhe flitet qe edhe jane perleshur me keta punonjes , per keto arsye ata u kthyen duke ju thene eproreve te tyre qe ishin nje grup i vogel fshataresh qe ju ben  ‘’dore’’ dhe nga kjo ngeli si emer Dorez , pra nje grup i vogel njerezish i ben dore ligjeve dhe vendimeve Otomane  .
Ne fshat ka shume emertime qe jane te trasheguara, ne disa raste dalin shume toponime  katolike , si psh , tek kisha , Lugu i berajve , Caja Dokushit , Sofini etj.


Shoqata DOREZ

U themelua nga nje grup dashamires kryesisht te rinj por ne berthamen e saj kishte intelektuale te cilet kontribuan maksimalisht si : Av. Nazmi Koka,Mesues Hyqmet Hoxha,Avdulla Brazhda , Mondi Kurti ,Fatmir Brazhda , Xhezar Dosku,Ladi Hunci,Enver Shkurti ,Ahmet Brazhda,Artur Teta,Luan Dosku , Fatmir Mema, Enver Muca etj.
Nga grupi i te rinjve ishin : Ylli Hidri , Bledar Hidri,Edi Gjyshka,Mevlan Hoxha,Argjend Brazhda etj.
Shoqata u miratua nga Gjykata e Shkalles pare ne Tirane nepermejt aktit te themelimit dhe statutit te saj . Shoqata DOREZ  ka nje mision e cila ka te beje me mbrojtjen e traditave dhe kultures etniko-artistike te fshatit si dhe zhvillimin e metejshem te arsimit, kultures , ekonomise dhe zhvillimit rural ne pergjithesi. Ky objektiv do te arrihe npermjet nje bashkepunim te ngushte me anetaret e shoqates dhe te fshatit duke bashkerenduar dhe me kryesine ose keshillin e fshatit .Festa  ''DOREZ"

Festa e Dorezit fillimisht ka nisur si nje ide per te organizuar komunitetin e ketij fshati per te kaluar nje dite pushimi se bashku nen nje organizimi vullnetar te nje aktiviteti artistik kulturore , kjo feste per here te pare ishte nje sfide mjaft e veshtire per faktin se shume banore te fshatit ishin skpetike  duke u shprehur negativisht per nje arsye se fshati nuk ka nje date historike  etj. Por kembgulja e bordit te shoqates ne vitin 2008  ishte aq e madhe sa qe me te gjitha mundesite arriti qe ta realizonte kete feste me date 15.06.2008 e cila ishte nje feste shume e bukur  dhe kishte nje pjesemarrje te kenaqshme . Festa e Dorezit u vendos nga keshilli drejtues i shoqates qe te zhvillohej cdo vit ne javen e dyte te qershorit diten e djele .Festa me nje pjesemarrje mbi 2 000 veta ka qene festa e zhvilluar me 13 qershor e vitit 2010.Kjo tradite vazhdon cdo vit , ku pjesemarres behen dhe shume ish banore te fshatit te cilet per arsye te ndryeshme jane larguar me banim ne qytete te ndryeshme , po ashtu emigrantet jane pjesa me vitale te cilet ata palnifikojne dhe vijne ne festen e fshatit te tyre .
Arsimi ne fshatin Dorez


Shkolla e mesme e bashkuar e fshatit Dorez mban emrin e deshmorit Shefqet Zenel Dosku 
Shefqet Zenel Dosku 
Lindur me 17/01/1921 ne fshatin Dorez.Shkollen fillore e mbaroi ne fshatin e lindjes.Ne moshen 12 vjecare punonte si punetor ne ndertimin e rruges Elbasan-Korce;Elbasan-Peshkopi per te siguruar buken e gojes,ku mbajti mbi shpatullat e njoma punen e rende te krahut.Me 10.08.1994 u inkuadrua ne rradhet e brigates e brigates IV sulmuese, batalioni I katert, kompania e katert.Luftoi me heroizem ne cdo beteje ku ra heroikisht ne lufte per clirimin e Tiranes me 17.11.1944.Ne nderim te idealit te tij shkolla jone mban emrin SHEFQET DOSKU.

Fshatrat Dorez e Gizavesh kane patur nje shkolle tete-vjecare ku mesojne nxenesit e te dy fshatrave me te njejtin kolektiv arsimor,prandaj historikun e kemi hartuar mbi kete baze.Ne perpilimin e ketij historiku kemi shfrytezuar theniet dhe deklarimet e te moshuarve si : Beqir Gjyshka,Shazman Dosku,Zeqir Hunci,si dhe mesuesve qe kane punuar ne kete shkolle si dhe ish nxenesit e kesaj shkolle si : Petrit Hoxha,Asqeri Dobra,Kamber Dosku,Kujtim Dosku,Ali Buzra,Avdulla Brazhda,e te tjere si edhe materiale te ndryshme me ne forme historikesh te shkruara nga nxenesit ose te moshuarit vite me pare,por qe nuk mbajne neshkrimin e plote te autorit .
Ketu eshte fjala per hapjen e shkolles se pare ne gjuhen shqipe ne kete fshat,ndersa per periudhat mbas clirimit,materiali eshte me i paster dhe me plote.

Para se te hapej shkolla e pare shqipe ne fshat,tek xhamia ka qene nje “mejtep”ku disa femijeve u mesohej ne arabisht mesime feje,ne Gizavesh nga hoxhe Dobra dhe ne Dorez nga hoxhe Teta.

Ne vitin 1920 mbas kerkesave te vazhdueshme te fshatareve te etur per dije e arsim dhe me iniciativen e kryetarit te komunes ,Veli Dragotit .
Ne Dorez u hap shkolla e pare shqipe ne afersi te fshatit.Ne kete vit u rregjistruan 25-30 nxenes nga fshatrat Dorez,Gizavesh,e Librazhd.
Mesuesi i pare ka qene Shaban Koliqi nga Golloborda me profesion hoxhe,i veshur me shallme e xhybe i cili,thuhet se kish kryer kurs 3-mujor ne Normalen e Elbasanit.
Ja dhe plani i vendosjes se shkolles:

Planimetria e shkolles 7-vjecare ne vitin 1959 ne vendin e shkolles se pare(mejtep) tek xhamia. 


Ne shkolle vinin vetem djem e u mesohej shkrim,kendim,aritmetike,ne klasat me te larta histori,gjeografi,dituri natyre,bujqesi,gramatike,dhe dy dite ne jave mesim feje.Perdoreshin per te shkruar pllaka prej guri,kryesisht nxenesit rrinin ulur mbi rrogoza dhe perdorej ndeshkimi fizik.Thuhet se ketu kane bere mesim dhe dy femijet e prefektit Shinasi Dragoti dhe Myzafer Dragoti.
Nga viti i hapjes se shkolles deri ne vitin 1945 kjo shkolle sherbente per te dy fshatrat Dorez dhe Gizavesh.Ne kete periudhe ka sherbyer disa mesues te cilet i njohim si emra por nuk dihet sakte viti qe ka sherbyer secili prej tyre.
Rreth vitit 1922-1923ka qene Ali Sina nga Qukesi e Xhaferr Samarxhiu Nga Elbasani.Ndersa ne vitin 1924 emerohet mesues Ali Beqiri nga Elbasani per te cilin bashkohesit shprehen:’’Ishte mesues i mire nga dijenite e nga sjellja.Ky ishte mesues I vertete me shkolle normale.Punonte me pasion dhe kembengulje per dhenien e njohurive nxenesve e perhapte idete patriotike te kohes.

Ne kohen kur ishte mesues Ali Teta e Bim Peqini vijne ne shkolle dhe dy vajza. 

Ne vitin 1944 ka qene mesues Sulejman Karaj nga Elbasani, i cili perhapte ide perparimteare e ishte perkrahes aktiv i luftes Nacional clirimtare 

Bim Peqini u hodh ne levizje nacional clirimtare . 
Shkolla fillore vecanerisht per fshatin Gizavesh u ngrit si godine me vete ne vitin 1945 ne qender te fshatit tek Rrapi .


Mesuesi i pare ka qene Qazim Kuqashi nga Elbasani i cili u vendos te banonte 
ne shtepine e Tafil Hoxhes.Ky mesues ishte me arsim perkates. Ngritja e shkolles u be me kontribut vullnetare dhe per kushtet e atehershme ne mund te themi se qe nje lokal i mire.
Si problem ne kete kohe mbetej rregjistrimi i vajzave mbasi hasej me rezistencen e disa prinderve.Numri i vajzave qe ndiqnin shkollen kete vit nuk dihet me ekzaktetesi,por duhet te themi se eshte me i vogel nga ai djemve.

Nga viti 1945deri ne vitin 1950 kane qene mesues dhe Ibrahim Myftiu bashke me gruan e tij,Skender Daci,Cim Harazani,Sabrie Mallahelli me te motren,ndersa ne vitet e mevonshme Nazmi Bylykbashi ,Qemal Shabani ,Luan Mukja ,Riza Gurakuqi ,Engjellushe Dino ,Flutura Shengjergji ,Halil Shengjergji ,Hatixhe Gurakuqi (e shoqja e Rizait) .Vasilika Gjata ,Myzejen Grada ,Liri Kaza ,Ismete Grada ,Lahe Buzra ,Aristidhe Mine ,Elvira Bezhani ,Xhemile Laci ,Mirela Dhima ,Mehmet shkodra ,Rabie Shkodra ,etj.Ne vitin 1965 – 1966 ne lagjen Arrez u hap shkolla fillore me mesuese ( Mirela ) dhe Minella Dhima . Shkolla 7-vjecare per here te pare u hap ne vitin 1959 – 1960 per te dy fshatrat tek xhamia e Dorezit . Mesues te pare ne 7 – vjecare ka patur :Hysen Sejdinin. Kete vit pati rezistence ne realizimin e detyrimit shkollor per vajzat . Me punen e madhe sqaruese te pushtetit e te mesuesit Hysen Sejdini ky problem mori rrugezgjidhje e detyrimi shkollor realizohej .Ne vitin shkollor 1961 – 1962 u ndertua lokali i ri i shkolles Kraste qe eshte edhe sot .Ne vitin 1966 – 1967 u be zgjerimi I tij me dy klasa te reja . Ne vitin shkollor 1962 – 1963 mbarun klasen VII 15 nxenes ,7 prej te cileve vazhduan shkollen e mesme . Ja dhe plani I vendosjes se shkolles ne vitin 1961 – 1962 ne lindje te ambulances qe eshte edhe sot . 

(Skica)


Deri ne vitin 1967 kane qene keta drejtore shkolle;Nashifer Kada,Spiro Papajani,Faik Bylykbashi,Qazim Gjini e Safet Kanelli.Ndersa si mesues kane sherbyer;Flutur Kade,Shegushe Palluqi,Mustafa Grada,Naxhie Celiku,Shaqir Basha,Rauf Haxhia,Myslym Shallari,Zegjine Duro,Liri Kade,Tefta Bishqemi,Kaliopi Nikolla,Ismail Xhaja,Melkizet Xhaja,Faik Bylykbashi,Reka Leka. 
Gjate viteve 1967-68 punuan keta mesues me drejtor shkolle Safet Kamelli;n/drejtoreshe Natasha Mile dhe mesues;Arkandi Kola,Veronika Kaliremani,Sherif Dudi,Shpetim Kaliremani,Faik Bylykbashi,Shegush Laperi,Nikoleta Coba.Ne 30 nentor 1967 nje termet prej 7-ballesh perfshiu edhe zonen tone.Nga ky termet doli jashte perdorimit dhe shkolla e vjeter e Dorzit qe sherbente si fillore.Kete vit me kontribut vullnetar ne kushtet e nje dimri te ashper u ndertuan 5 klasa te reja dhe dy dhoma mesuesish.Gjate diteve te aksionit pati nje mobilizim te madh,krahas punonjesve te tjere,I gjithe kolektivi I shkolles,mesues e nxenes punuan me vullnet e durim ndaj te ftohtit e ngrices per te ngritur shkollen e re.Kete vit kane mbaruar klasen e 8-te 20 nxenes ku rreth 15 prej te cilave vazhduan shkollen e mesme e me vone te larten.Gjate vitit 1968-1969 kane punuar keta mesues;Ana Moskopoliti,Natasha Mile,Rudina Rozani,Sherife Duti,Alide Agastra,Nesti Qirjo,Asqeri Dobra,Saliko Hanelli,Petrit Hoxha e Sali Allkja. 
Drejtor shkolle ka qene Safet Kanelli.Klasen e 8-te e mbaruan 18 nxenes.
Nga drejtoria e shkolles 8-vjecare ne qender[kraste]vareshin shkollat fillore Gizavesh,Arrez,Dorez dhe nje shkolle fillore ne lagjen Togez e cila u ngrit ne vitin 1966-67 ne lagjen e Cotajve dhe te Laurit me mesuese te pare Eli Bregun dhe Shpresa Adilin.

Ne vitin shkollor 1966-1967 numri I nxenesve te rregjistruar ne shkolle u rrit.Ne filloren Gizavesh ishin 98 nxenes nga te cilet 80 kaluan klasen,ndersa20 prej tre kaluan klasen e katert.Ne filloren Arrez u rregjistruan 39 nxenes dhe kaluan 33.

Ne filloren e Dorezit u rregjistruan 126 nxenes dhe kaluan 99.
Ne filloren Togez U rregjistruan 65 nxenes dhe kaluan 50,ndersa klasen e katert e mbaruan 9 nxenes.

Ne vitin shkollor 1967-1968 ne filloren e Dorezit u rregjistran 144 nxenes nga ku kaluan 118 prej tyre,klasen e katert e mbaruan 27 nxenes.
Ne fillore te Gizaveshit u rregjistruan 95 nxenes nga ku kaluan 33 nxenes dhe mbaruan klasen e katert 19 nxenes.

Ne shkollen 8-vjecare kete vit mesojne 157nxenes.
Sic del nga shifrat e rregjistruara numri I nxenesve qe mesojne ne shkolle ka ardhur ne rritje,si rezultat I shtimit te numrit te popullsise,por edhe interesimit te prinderve per tu dhene femijeve arsim.

Krahas masimizimit nga viti ne vit eshte permiresuar puna dhe ne drejtim te rritjes cilesorete puna ne shkolle.

Keshtu ne vitin shkollor 1971-1972 kalueshmeria u rrit ne 90-91% ndersa ne vitin 1966 ishte 75%.

Ne kete vit shkollor kolektivi mesimdhenes perbehej nga 22 mesues.
N kete kohe krijohet drejtoria zone dhe Safet Kanelli emerohet me dtyre drejtori zones,ndersa drejtore ne shkolle emerohet Alida Agostra.
Ne kete vit shkollor,shkolles 8-vjecare iu shtuan dy klasa masimi te reja.

U be nje pune e mire ne drejtim te pajisjes se shkolles me baze materiale dhe me baze laboratoresh perkates.
Ne kete aksion te rendesishem u perfshi I gjithe kolektivi mesues-nxenes.

Ne prill te vitit 1970 shkolla jone u dallua ne rreth per rezultate e pune te mire.

Ne kete analizemoren pjese dhe udheheqes te larte te partise dhe te shtetit te asaj kohe si:Xhaferr Spahiu,Haxhi Lleshi,Adil Carcani,ShefqetPeci,Behar Shtylla etj.

Gjate vitit shkollor 1973-1974 u rregjistruan ne shkolle 607 nxenes e shkolla perbehej me nje kolektiv mesuesish prej 25 vetash nga te cilet 3 ishin stazhiere.

Qe nga viti shkollor 1972-1973 Kamber Dosku qe ishte drejtor shkole emerohet drejtor zone.
Nendrejtor shkolle emerohet Nazmi Koka.Qe te dy keta mesues ishin nga fshati Dorez dhe ikishin mbaruar arsimin e larte. 
Mbaruan klasen e 8-te 68nxenes nga te cilet 15 pa shkeputje nga puna.Kolektivi pedagogjik perbehej prej 25 mesuesish.
Gjate viteve 1970-1980ne shkollen tone kane punuar keto mesues e mesuese;
1.Kamber Dosku 2.Nazmi Koka
3.Luan Selmani 4.Bardhi Selmani 
5.Albina Selmani 6.Resmie Dosku 
7.Trendafe Brazhda 8.Trendafile Brazhda 
9.Alide Agostra 10.Tatjana Pergjika 
11.Frida Morava 12.Tomi Tomorri 
13.Fatbardha Sinani 14.Qamile Isaku 
15.Lahe Buzra 16.Rabie Xhani 
17.Antoneta Çaprazi 18.Osman Kurti 
19.Sherife Kurti 20.Shpresa Borici 
21.Arif Toromani 22.Hysen Dede 
23.Liljana Kane 24.Evelina Shuli 
25.Irena Jatagani 26.Sabrie Kaqolli 
27.Hysen Ajce 28.Kastriot Plasari 
29.Fatbardha Sina 30.Drita Shima 
31.Meropi Miti 32.Asqeri Dobrab 
33.Petrit Hoxha 34.Marue Skrami 
35.Antoneta Skrami 36.Zhaneta Lako 
37.Kadri Alla 38.Nerita Tomorri 
39.Shpresa Gaçe 40.Hanife Buzra 
41.Haxhire Buzra 42.Ftime Koçi
43.Qemal Kurti 44.Ludika Simaku 
45.Qibrie Alla 46.Qiriakulla Gjini 
47.Nikollaq Xhaxho 48.Flamur Koçi 
49.File Alla 50.Ruzhdie Dobra 
51.Ali Buzra 52.Haxhirie Hoxha 
53.Naim Çota 54.Qemal Alla 
55.Pranvera Doçi 56.Saime Dosku 
57.Mejdulla Dura (pergjegjes i fiskultures)Plani vendosjes se shkolles ne vitin 1969 ne Kraste,ne lindjete ambulances sot ose tek minifusha e futbollit sot.


( SKICA)


Gjate vitit shkollor 1979-1980 shkolla 8-vjecare ka pasur nje personel mesimor prej 27 mesuesesh.

1.Agim Zero-drejtor
2.Qilirie Cani-nendrejtoreshe
3.Zhaneta Lako-gjuhe letersi
4.Kadri Alla- GJ.L
5.Kamber Dosku- B.K
6.Shpresa Gace- B.K
7.Qemal Alla- M.F
8.Ylbie Gjondedaj- M.F
9.Marie Skrani- H.GJ
10.Antoneta Skrani- H.GJ
11.Qirjakulla Gjini- fiskulture
12.Natasha Danaj- fiskulture
13.Merita Tomorri- muzike
14.Petrit Hoxha- cikli ulet
15.Asqeri Dobra- cikli ulet
16.Pranvera Daci- cikli ulet
17.Resmie Dosku-cikli ulet 
18.File Alla- cikli ulet
19.Saime Dosku- cikli ulet
20.Hatixhe Hoxha- edukatore kopshti Dorez
21.Ingrita Lalika- pergjegjese fiskultureShkolla vazhdonte me shkeputje dhe pa shkeputje nga puna.
Ne vitin shkollor 1979-1980 vazhdonte shkollen pa shkeputje nga puna 558 nxenes.
Nga keto 282 nxnes ne ciklin e ulet dhe 272 ne ciklin e larte.Viti shkollor u mbyll me kalueshmeri 95.5% e note mesatare 7.6

Mesuese File Allan e klasesn IVA e mbylli me kalueshmeri 100% e me note mesatare 8.2

Klasen e 8-te e mbaruan 58 nxenes diten 11 nxenes te shkolles nates.

Klasa e 6-te kishte 3 nxenes me korrespodence.
Klasa e 7-te kishte 4 nxenes me korrespodence.
Klasa e 8-te kishte 11 nxenes qe vazhdonin shkollen e nates.

Ne vitin shkollor 1978-1979 perhere te pare ne Dorez u hap shkolla e mesme bujqesore pa shkeputje ng puna.

U regjistruan per here te pare gjithesej 35 nxenes dhe kaluan 15 nxenes.

Gjate vitit shkollor 1979-1980 u regjistruan 35 nxenes e kaluan 25 nxenes.
Vazhduan vitine dyte 15 nxenes e kaluan 15 nxenes.

Gjata vitit shkollor 1979-1980 u dekoruan nga Kuvendi Popullor me medaljen “Naim Frasheri”.
1.Resmie Xhani
2.Asqeri Dobra 
3.Agim Zera
4.Nazmi Koka

Mesuesit gjate ketij viti shkollor kane qene me arsim perkates dhe ato arriten te krijonin me forcat e veta 8 kabinete mesimore .
Cikli i larte gjate ketij viti shkollor ka qene me 8 klasa qe te gjitha me klasa paralele.
Shkolla Dorez ,gjate ketij viti shkollor ka marre flete – nderi nga Ministria e Arsimit dhe Kultures 
Gjate ketij viti shkollor 80 – 82 shkolla 8 - -vjecare Dorez dhe e mesme ka patur po ate personel mesimor me drejtor Agim Zena 
Ne vitin 1984 per arsye te objektit shkolla u mbyll 
Ne vitin 1985 – 1986 rihapet shkolla e mesme 
Ne vitin 87 – 88 filluan studimet ne shkollen e mesme Dorez 75 nxenes ne degen Agronomi dhe te mesme te pergjithshme .
Godina e shkolles se mesme u ngrit nga shteti 
Nete e ka 22 dhoma ,nga te cilat 5 kabinete 
Drejtori ,sekretari ,biblioteke 
Kete vit shkollor ne godinen e re u futen per here te pare 2 klasa te pesta ,3klasa te gjashta ,2 klasa te shtata ,3 te teta , 2 te mesme me shkeputje nga puna dhe 1 klase bujqesore pa shkeputje nga puna 
Shkolla u pajis me figuracion te pasur me kontribut te vete mesuesve ,
Drejtori I shkolles se mesme ishte Agim Zera :(ish drejtor I shkolles 8-vjecare )dhe nendrejtor Qemal Alla .
Kryetar I Bashkimeve profesionale te shkolles ishte Kamber Dosku 
Ne kete shkolle vijne nxenes te fshatrave perreth si Librazhd – Katund , Gizavesh ,Kuturman ,Zgosht , Librazhd – Qender , Letem ,Qarrishte me qender Dorez 
Nje rendesi te vecante pati hapja e shkolles se mesme se pergjithshme qe dalengadale zevendesoi arsimin e mesem bujqesor deri ne vitin shkollor 1988 – 1989

Hapja e shkolles se mesme se pergjithshme eshte cilesuar si universiteti i zones.
Nga kolektivi I mesuesve pati te zgjedhur ne organizatat e masave si:
1.Asqeri Dobra(sekretari i organizates se larte te parties)
2.Sabrie Gjyshka(kryetare e kryesise se gruas)
3.Qemal Alla(kryetari I keshillit te bashkuar)
4.Ali Buzra(kryetari I kryesise se frontit te bashkuar)
5. Jahe kurti (kryetare e organizates se gruas se fshatit. Kjo tregon se kolektivi I mesuesve eshte I lidhur ngushte me organizatat e masave duke forcuar lidhjen e shkolles me komunitetin [prinderit] proceset demokratike gjeten perkrahje te madhe edhe ne shkollen e mesme Dorez. Stafi pedagogjik ne vitet shkollore 1989-2000 ruajti po ate numer mesuesish . Drejtuesit e shkolles kane levizur. Ne vitin 1990-1993-Drejtor shkolle –Qemal Alla. Ne vitin 1993-1994-shkelqim hasa. Ne vitin 1994-1995-Petrit Gjoni. Ne vitin 1995-1996 –Shpetim Ceku. Ne vitin 1996-1997 –Lutfi mena. 
Ne vitin 1997-1998 Avdulla Brazhda.
Ne vitin 1998-2000 Agim Hasa.
Ne vitin 2000-2005 Kujtim Alla .
Ne vitin 2005-2006 Shpetim Ceku .
Ne vitin 2006-2009Qani Çela .
Ne vitin 2009-2010 Sulejman Brazhda .


Gjate periudhes 2000-2008 Shkolla e mesme Dorez u nenshtrua nje rikonstruksioni te plote fale ndihmes qe dha organizata e pavarur Plan –Albania si dhe pushteti vendor duke bere te mundur restaurimin e plote te klasave qe u shoqerua me kontributin e Plan-Albanias dhe ne ndertimin e terreneve sportive (krijimi i fushes se minifutbollit dhe rrethimi i saj ndertimi i fushes se volejbollit ndertimi i banjove te shkolles).
Gjithaashtu me kontributin e Plan-Albanias u ndertua edhe Qendra Rinore funksionale per shkollen.
U pajis shkolla me sistemin e kompjuterave ku u krijua dhe kabineti i informatikes (gjithsej 20 kompjutera), gjithaashtu kjo organizate ka sjelle pajisje laboratorike per ciklin e larte e te ulet mesem njekosisht dhe baze materiale per lendet e tjera.
Ne vitin 2008 gjithashtu organizata Plan-Albania ne bashkepunimin me pushtetin vendor kontribon ne rrethimin e shkolles.
Gjate ketyre viteve kane punuar nje grup petagogjik me arsim perkates.
Ne kete shkolle perveç atyre te siper permendur ne kete shkolle kane punuar keta 
mesues:

1.Hasan Ballgjini-H.Gj. i larguar ne 2005.
2.Artensa Balla-H.Gj. i larguar ne 2007.
3.Naim Mana-M.F i larguar ne 2007.
4.Kamber Dosku-B.K i larguar 2003dhe zevendesuar me Genta Bahiti. 
5.Liljana Cuçuli-GJ.L. e larguar ne 2005 e cila kryente funksionin e nendrejtoreshes se shkolles qe zevendesohet me Harif Xhafen I cili largohet ne 2007.
6.Sami Qosja –GJ.L. mesues qe nga viti 1994 deri ne vitin 2007 I cili del ne pension.
7.Dashnor Hysa –M.F. I ardhur ne kete shkolle per here te dyte ne vitin shkollor 2006-2007.
8.Fatmir Poçi –H.GJ. punon ne kete shkolle nga viti 2001 e ne vazhdim.Nga kjo shkolle kane dale nje numer i madh kuadrash ku sot japin ndihmesen e tyre ne çdo sector te jetes .

1.Shezasi Dragoti (ish minister i ndertimit )
2.Osman Dosku (kryetar cooperative)
3.Skender Kostenja (llogaritar)
4.Qemal Teta (llogaritar)
5.Besim Gjyshka (llogaritar)
6.Kamber Dosku (kryetar i Keshillit te Bashkuar)
7.Hyqmet Shalja (kryetar bashkie)
8.Nazmu Koka (kryetar i keshillit te Bashkuar)
9.Dylaver Teta (kryetar komune)
E shume e shume te tjere .

Mesuesit e pare qe kane dale nga kjo shkolle jane :

1.Kamber Dosku 1965
2.Petrit Hoxha 1967
3.Kujtim Dosku 1967
4.Muhamet Muça 1967
5.Sherife Dudi 1969
6.Ruzhdie Dobra 1971
7.Pellumb Dosku 1970
8.Hyqmet Hoxha 1972
9.Resmie Teta 1972
10.Lgjerie Hoxha 1972
E shume e shume te tjere te dale nga kjo shkolle ne vitet e mevonshme

Vitet shkollore 2006-2009 startuan me objektivin e vetem, permiresimi cilesor i procesit te mesimdhenies duke persosur me tej gjuhen e folur dhe te shkruar.

Gjate ketyre viteve u be nje pune e mire ne permiresimin e klesave kabinete. 
Vemendje i kushtuan iu kushtua permiresimit te anes figurative ne korridore dhe
ambjenteve jasht shkollore.
U mbollen disa peme decorative, brenda territorit te shkolles.
U pajis oborri i shkolles me stola ku pushojne nxenesit gjate kohes se lire.
U be rrethimi i plote shkolles fale ndihmes qe dha shoqata joqeveritare Plan-Albania ne bashkepunim me pushtetin vendor.


Gjate vitit shkollor 2008-2009 kane punuar keto mesues.

1.Qani Cela –drejtor
2.Sabrie Gjyshka -nendrejtoreshe
3.Abdulla Brazhda –B.K dhe sekretar
4.Arben Faqolli –Gj.L
5.Dashnor Hysa –M.F
6.Fatmir Poçi –H.Gj
7.Brunilda Cota –H.Gj
8.Eneida Vreto –B.K
9.Malvina Buzra –M.F
10.Ila Allani –Gj.L
11.Valbona Faqolli –H.Gj
12.Myfarete Cerri –H.Gj
13.Ermira Albarami -Anglisht
14.Arjana Zabzuni -Frengjisht
15.Suzana Hida –Gj.L
17.Liliana Kurti -Informatike
18.Manushaqe Cota –B.K
19. Merita Hunçi
Fatmira Bardhi –B.K
20.Feride 16.–M.F Hasa -Muzike
21.Mira Brazhda –C.U
22.Saime Dosku –C.U
23.Hanife Hoxha –C.U
24.Petrit Hoxha –E.F
25.Qamil Hysa –te ndryshme
26.Fatime Koçi –C.U
27.Alma Mema –H.Gj
28.Dorina Gjura –(Edukatore kopshti)
29.Ida Kapllani –(Edukatore kopshti)
30.Enka Pero –(Edukatore kopshti)
31.Liljan Mema –(Edukatore kopshti)
Ne kete vit shkollor vazhduan shkollen 587-nxenes ku u sigurua nje kalueshmeri 99.87 si shkolle duke patur parasysh lendet e detyruara.


Ne vitin shkollor 2009-2010 startoi me kete objektiv: 1.Ne ciklin e larte te arsimit 9-vjeçar e te mesem, ulim perqindjen e kalueshmeris ne provimet e deturuera te matures shteterore.Me 40% ne krahesim me vitin e kaluar 2008-2009 dhe synimet e shkolles jane :
1.Te pakesojme numrin e mungesave 1-3 oreshe ne ciklin e larte .
2.Te rrisim kalueshmerine ne provimet edeturuara te matures shteterore.

Viti shkollor 2009-2010 ka nje personel mesimdhenie me arsim perkates.
Ai perbehet si me poshte:


1.Sulejman Brazhda –drejtor
2.Sabrie Gjyshka –nendrejtoreshe
3.Flora Mema nendrejtoreshe
4.Arben Faqolli –Gj.L kl.10
5.Dashnor Hysa –M.F. kl.11
6.Fatmir Poçi –H.Gj kl.12
7.Brunilda Cota –H.Gj kl.10
8.Eneida Vreto –B.Kkl.11
9.Malvina Buzra –M.F
10.Abdulla Brazhda - sekretar I shkolles 
11.Valbona Faqolli –H.Gj kl.12
12.Myfarete Cerri –H.Gj. kl.9
13.Alma Mema - H.GJ. kl.9
14.Elvira Rroca - GJ.L.kl.6
15.Ila Allani - GJ.L.kl.7
16.Ermira Albarami - Anglisht 
17.Arjana Zabzuni - Frengjisht kl.6
18.Suzana Hida GJ.L.kl.8
19. Merita Hunçi
20.Feride Hasa - Muzike 
21.Mira Brazhda –C.U
22.Saime Dosku –C.U
23.Hanife Hoxha –C.U
24.Petrit Hoxha –E.F
25.Qamil Hysa –te ndryshme
26.Fatime Koçi –C.U
27.Alma Mema –H.Gj
28.Dorina Gjura –(Edukatore kopshti)
29.Ida Kapllani –(Edukatore kopshti)
30.Enka Pero –(Edukatore kopshti)
31.Liljan Mema –(Edukatore kopshti)
32.Fatmira Bardhi –B.K
33.Hyqmet Hoxha-Klasa e V
34.Manushaqe Cota


Ne kete vit shkollor jane ulur ne bankat e shkolles 571 nxenes.
Per te realizuar objektivin e marre ne fillim te vitit shkollor eshte punuar mire per pajisjen e nxenesve me tekste,jane krijuar kushtet e pershtatshme per zhvillimin normal te mesimit.
-Nje kujdes i vecante po i kushtohet ruajtjes dhe mirembatjes se bazes materiale qe do te perdore mesuesi ne cdo ore mesimi.
-Nje kujdes i vecante po i kushtohet gjithashtu dhe plotesimit te korridoreve te shkolles me standarte ku plotesojne gjithashtu edhe anen figurative te shkolles.

e hënë, 28 janar 2013

Miresevini ne faqen tone !

Miresevini ne faqen tone !

Kjo faqe i dedikohet historise , kultures, tradites dhe eventeve tjera te fshatit Dorez..